Illustration över hur nybyggnationen är tänkt att se ut med ett gult hus i tegel sett framifrån samt från sidan.

  Väröbackaskolan, om- och tillbyggnation

  Väröbacka och omkringliggande orter norr om Varberg växer och det finns ett behov av att utöka antalet elevplatser på Väröbackaskolan. Idag rymmer skolan 450 elever, men med en om- och tillbyggnation ska skolan ha plats för ytterligare 200 elever. I projektet ingår anläggningen av Väröbacka konstgräsplan.

  Senaste nytt i projektet

  Nu drar vi igång!

  Skolans elever har gått på välförtjänt sommarlov och vi påbörjar bygget. I juli kommer upphandlad entreprenör Serneke att stängsla av området där "hus E" ska ta form. I 3D-illustrationen nedan kan man se det nya, gula huset i det övre, högra hörnet. Här ska marken förberedas under sommaren.

  I projektet byggs också idrottshallen ut (byggnaden med mörkt tak i det högra, nedre hörnet) och delar av befintliga skollokaler byggs om för att bättre passa verksamheten och fler elever. Även skolgård och gångvägar kommer att göras om.

  Flygfoto med 3D-illustration av byggnader omgivna av gröna fält.

  3D-illustration av om- och tillbyggnaden av Väröbackaskolan: Yep arkitekter

  Två projekt - en entreprenör

  Projektet med om- och tillbyggnationen av Väröbackaskolan har slagits ihop med projektet Konstgräsplan Väröbacka som byggs intill. Byggnationerna genomförs därmed som ett gemensamt projekt med en entreprenör. Entreprenadskontrakt skrevs med Serneke i oktober 2023.

  en man i ljusblå skjorta, en kvinna i rosa tröja och en man i randig ljus skjorta står bredvid varandra och ler mot kameran.

  fr.v: Stefan Andersson, arbetschef Serneke Sverige, Frida Gren, byggprojektledare Varbergs Fastighets AB, Håkan Arvidsson, projektchef Serneke Sverige.

  Plats för 200 fler elever

  Skolan har idag plats för 450 elever i årskurs F-9 och ska nu utökas med ytterligare 200 elevplatser genom en tillbyggnation. Den nya delen ska förutom elevutrymmen även innehålla skolkök och matsal, en ny fullstor hemkunskapssal, utrymme för uppehållsyta samt elevcafé. Den befintliga matsalen med kök ska i stället byggas om till lokaler för administration med personalutrymmen, konferensrum och förråd. Nuvarande hemkunskapssal byggs om till bibliotek.

  Utöver om- och utbyggnaden av skolverksamheten ska det byggas 4 nya omklädningsrum samt kiosk i idrottshallen. Detta för att tillgodose idrottsverksamheten när Väröbacka konstgräsplan står klar. I projektet ingår även att bland annat bygga om skolgården och säkra upp gångvägar.

  Om- och tillbyggnaden utförs på uppdrag av Varbergs kommun och du kan läsa mer om projektets bakgrund och planering på kommunens webbplats Varberg växer. Länk till annan webbplats.

  Projektet slås ihop med Väröbacka konstgräsplan

  I projeket ingår även att anlägga en ny konstgräsplan i anslutning till skolan. När upphandlingen av Väröbacka konstgräsplan försenades bestämdes det att de båda projekten skulle slås ihop och upphandlas gemensamt. Den nya fullstora konstgräsplanen ska anläggas bredvid skolan och ha läktare, carport och belysning. Bredvid ska även en ny stor parkering anläggas. Läs mer på projektsidan för Väröbacka konstgräsplan.

  Konstverk

  Konstnärsteamet Akassen skapar nya konstverk unika för Väröbacka. De arbetar med idébaserad konst som kan överraska, väcka dialog och visa på möjligheter. Ett av verken placeras vid skolans idrottshall. De två andra verken möter du på konstgräsplanens parkering och på ängen i anslutning till den.

  Tidplan

  Upphandling av entreprenör annonserades i juli 2023 och kontrakt skrevs med Serneke i oktober samma år.

  Ambitionen är att utbyggnaden av skolan ska står klar 2025 och ombyggnationen av övriga skollokaler under vintern 2025/2026.

  Anläggningen av konstgräsplanen startade i maj 2024 och ska stå klar under hösten.

  Prenumerera på information

  Vill du vara säker på att inte missa några nyheter om projektet? Varje gång vi lägger till ny information på den här sidan, eller nyheter om projektet får du som prenumerant en notis. För att prenumerera behöver du ange din e-postadress.

  För nya prenumerationer skickar vi ut ett bekräftelsemejl. Kontrollera därför gärna din mejl och ge samtycke till att bli prenumerant. Länk för samtycke finns i mejlet.

  I vår Integritetspolicy kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter

  Du kan när som helst välja att avsluta din prenumeration och din e-postadress raderas från vårt arkiv.

  Hantera prenumeration

  Hitta till bygget

  Våra byggprojekt är utsatta på Varbergskartan. Med hjälp av den kan du lätt navigera till platsen.

  Senast publicerad:

  Byggstatus

  = Genomfört

  = Pågående

  = Kommande

  1. Planering och projektering

  2. Byggnation

   Ingress

  3. Besiktning

   Ingress

  4. Överlämnande/Inflyttning

   Ingress

  Projektledning

  Frida Gren

  Frida Gren

  Byggprojektledare

  E-post: Frida.gren@varberg.se
  Telefon: 0340 – 50 60 26

  Fakta

  Kategori

  Om- och tillbyggnation

  Arkitekt

  D OFFICE arkitekter

  Yep arkitekter (fd YNGVE LUND arkitekt ab)

  BTA (Bruttoarea)

  3700 m2

  Entreprenör

  Serneke

  Entreprenadform

  Totalentreprenad

  Byggtid

  Sommar 2024 - vinter 2025/2026